Redresarea economiei, legată direct de cazurile de Covid-19: concluzia tristă a cercetătorilor
Într-o perioadă în care foarte multe firme și firmulițe au dat faliment, mai mulți analiști sunt de părere că redresarea economică este un vis frumos, o ipoteză care nu se va materializa prea curând în cazul multor țări.
Conform datelor agregate de Financial Times, există o corelare directă între numărul de cazuri noi de Covid-19 depistate și refacerea economiei. Viitorul celor mai multe țări depinde de capacitatea fiecărei țări de a controla pandemia.
În consecință, economiile puternice, țările dezvoltate le vor depăși pe cele emergente sau în curs de dezvoltare când vine vorba de abilitatea de a-și reveni din criză. Dacă pandemia este administrată bine de autorități, indicatorii financiari vor avea de câștigat, la fel și încrederea investitorilor, conform indicelui Brookings-FT.
Şansele unei redresări economice globale coordonate în urma pandemiei au scăzut, întrucât desfăşurarea lentă a vaccinării şi noul val de infectări în unele ţări au ca efect ”perspective de creştere puternic divergente”, potrivit analizei FT. Cu alte cuvinte, la fel cum unele țării au acces la mai lent la vaccinuri, în aceeași măsură vor întâmpina dificultăți în a reveni pe linia de plutire din punct de vedere economic.
Ca referință, în ultimele şase luni, datele economice ale economiilor emergente s-au înrăutăţit faţă de cele obişnuite, înregistrate de când a început elaborarea acestui indice în anul 2012. În același timp, randamentele economiilor avansate au crescut odată cu redresarea pieţelor financiare.
Una peste alta, ”nimic nou pe frontul de vest”. Țările sărace vor deveni mai sărace, iar cele de la polul opus vor avea de câștigat surprinzător de mult din pandemie. Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ONU au avertizat săptămâna trecută că statele sărace afectate de consecinţele economice şi sanitare ale pandemiei riscă să se confrunte cu o criză a datoriilor, în lipsa unor acţiuni mai ambiţioase din partea instituţiilor multilaterale şi statelor cele mai dezvoltate, inclusiv prin relaxarea plăţii datoriilor şi o furnizare sporită de vaccinuri anti-COVID-19.